FISKARSIN KAHVIPAAHTIMO

Kuinka kaikki sai alkunsa?


Olipa kerran neljä yrittäjää, joilla oli ajatus...


Paahtimomme matka alkoi, kun Fiskarsin Panimon keulahahmo Jari Leinonen otti Cafe Antiqueta pyörittävään Jennyyn ja Samuliin yhteyttä pohdiskellen, että ruukkikylästämme uupuu kahvipaahtimo. "Miten olisi?"

Melkein siltä seisomalta alkoi ajatuksen kypsyttely ja suunnittelu. Kokoonpano on elänyt matkan varrella, mutta vauhtiin päästiin kunnolla vuonna 2021, jolloin tiimiin oli liittynyt osakkaaksi Mika Oksanen.

Yrittäminen oli meille kaikille tuttua puuhaa - kahvin paahtaminen sen sijaan täysin uusi aluevaltaus. Opettelimme, opiskelimme ja kehittelimme toimintaamme. Saimme paljon vinkkejä ja tukea Suomen kahviyhteisöltä - Iso kiitos etenkin Kaffa Roasterylle, joka auttoi meidät alkuun esimerkiksi raakapapujen hankinnassa ja monessa muussa! 

Sattuipa sitten eräänä talvisena joulukuun viikonloppuna Alan Grosvenor suuntaamaan päiväretkelle Fiskarsiin perheensä kanssa. Alan on kahvinpaahtaja, jolla on vuosien kokemus alalta niin Suomessa kuin Amerikassa. Yllätys oli suuri kun Fiskarsin käsityöläis-kahvipaahtimon kassan takana seisoikin Alanin Kaffa Roastery -aikojen ystävä Mika Oksanen. Ystävykset vaihtoivat kuulumisia ja Mika heitti ilmoille ajatuksen "Muuta takaisin Suomeen ja tule meille paahtamaan kahvia".

Seuraavaan kesään mennessä Alan oli asettunut asumaan sympaattiseen ruukkikyläämme ja ottanut vetovastuun kahvin paahdosta. On ollut ilo ja kunnia seurata Alania työssään - hänen kokemuksensa ja ammattitaitonsa on omaa luokkaansa ja hänen liittymisensä tiimiimme on nostanut kahvimme aivan uudelle tasolle. 

Kesällä 2021 vakkari-tiimiimme liittyi myös Mirella, joka otti vetovastuun myymälästämme. Hänen käsissään pieni putiikkimme koki täydellisen muodonmuutoksen, kun hän yhdessä kesätiimin Lindan kanssa suunnitteli koko puodin ulkoasun lattiasta kattoon! Nyt alkoi olemaan puitteet kunnossa ja katse voitiin siirtää B2B-asiakkuuksien laajentamiseen. Syksy 2021- Kevät 2022 olikin aika pitkälti myyntityötä, markkinointia sekä kesään valmistautumista ja tuotekehittelyä. Alan suunnitteli kesäksi uusia single origin kahveja, joista olemme todella innoissamme! Paahtimolle rakennettiin myös verkkokauppa! Osakaspuolella tapahtui myös keväällä muutoksia Jarin ja Mikan jättäytyessä pois, voidakseen paremmin keskittyä panimopuolen yrityksiinsä. He ovat kuitenkin aina hengessä mukana ja auttavat edelleen paahtimoa monella tapaa, mistä olemme todella kiitollisia!

Kesällä 2022 saapui myyntiin La Bolsa ja Bruk kahvit. La Bolsa on Alanin suunnittelema single orgin kahvi, jonka makumaailmasta löytyy viheromenaista kirpsakkuutta ja makeutta. Bruk sen sijaan sai Fiskarsin kellotorinin komeilemaan etikettiinsä, sillä sen makuprofiilista löytyy ruukkikylän henkistä paahteisuutta. Saman vuoden talvisesongille saapui valikoimaan myös El Salvador. Tämä anaerobisesti fermentoitu erikoiskahvimme vei kielen mennessään pienellä punssimaisella vivahteellaan!

Maaliskuussa 2023 järjestettiin ensimmäinen kahvin paahtokurssi pienelle testiryhmälle ja palautteen perustalta aloimmekin järjestämään paahtokursseja niin yksityisille ryhmille kuin yrityksillekin.

Talvikauden 2023 kahviksi valikoitui kenialainen Muthuthuini. Tämä herkullisen marjaisa kahvi paahdettiin vaaleapaahdoksi, jotta sen makuprofiilin eri vivahteet pääsisivät kunnolla oikeuksiina. Loppuvuosi sujuikin jouluisissa tunnelmissa eri joulumarkkinoita kierrellen sekä hyvästä kahvista nauttien!

Tammikuussa 2024 piti paahtimo pienen kevättauon. Tauon jälkeen uusien ideoiden ja voimien kanssa aloitti Sonja Widlund paahtimon tiimissä. Kesän kolkuttaessa ovella, väistyi Muthuthuini vaihtopenkille uusien kesäkahvien saapuessa taloon! Samalla uudistui kesäkahvien ulkoasu - tästä masiivinen kiitos graafiselle suunnittelijalle Jari Salolle!

Matka tähän pisteeseen on ollut mielettömän mielenkiintoinen ja inspiroiva - emmekä malta odottaa, mitä kaikkea tulevaisuus tuo vielä tullessaan!

Stay tuned!


Alan Grosvenor

Mahtava pääpaahtajamme Alan on kahvialan moniosaaja ja paahtimomme Amerikan vahvistus. Alanilla on vuosien kokemus paahtamisesta niin Suomessa kuin Amerikassa.

Alan rakastaa kahvia! Jos haluat tietää lisää kahvin paahdosta, papujen kasvuolosuhteiden vaikutuksesta makuun, eri papujen ominaisuuksista, paahtoprofiileista tai mistä vaan kahviin liittyvästä, piipahda paahtimoon jututtamaan Alania!

Jenny Moberg

Jenny on toinen paahtimon osakkaista ja yksi perustajajäsenistä. Ammatiltaan hän on kuvataiteilija kahvilayrittäjä, valokuvaaja paahtimoyrittäjä ja paljon muuta :D

Minulta kysytään usein, miksi perustimme paahtimon Fiskarsiin. Minusta meidän pitäisi useammin kysyä uusien mahdollisuuksien edessä "miksi ei?" kuin "miksi?".

Samuli Sundström

Samuli on toinen paahtimon osakkaista ja perustajajäsenistä. Tämä Fiskarsin oma viikinki on kiinnostunut kaikesta ja on aina valmis oppimaan uutta. Näin ollen tämä peligraafikko/mallintaja päätyikin yrittäjäksi mm kahvipaahtimoon, kahvilaan, verkkokauppaan, panimoon ja pelifirmaan. Yrityksiä on monia, mutta on Samuli aktiivisesti mukana kaikkien pyörittämisessä. Vaikka yrittäminen käy työstä - se on intohimo.

Sonja Widlund

Sonjan Herkusta monelle paikalliselle tuttu Sonja Widlund liittyi paahtimon tiimiin mukaan keväällä 2023. Sonjan pääasiallinen vastuualue on B2B-myynti ja asiakaskontaktointi, missä hän onkin luonnonlahjakkuus! Myymälästä kopin ottaminen tuli myös Sonjalle luonnostaan ja hänet löytää usein paahtimon myymälästä kassan takaa tai muuten vaan touhuamasta ja ideoimasta. Sonja ei myöskään ole vieras näky erinäisillä markkinoilla tuotteitamme myymässä!