TIEDÄ MITÄ JUOT

Lue lisää kahviemme alkuperästä!

MAKU-TUOREUS-LÄPINÄKYVYYS-KESTÄVYYS


Meille on tärkeää paahtaa kahvia, jonka matka kahvitilalta asiakkaan kuppiin on mahdollisimman läpinäkyvä. Tilaamme raakakahvimme Falconin kautta, joka on erittäin arvostettu raakakahvien maahantuoja. Falcon oli meille luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi sillä arvomaailmamme kahvien läpinäkyvyydestä ja kahvituotannon kehittämisesti kestävään suuntaan kohtaa. Falcon valitsee kahvitilat joiden kanssa tekee yhteistyötä tarkoin. Usein kyseessä on pieni tila tai osuuskunta, joka tekee - tai jolla on kiinnostusta tehdä - korkealaatuisia erikoiskahveja eettisesti. Tilan tulee olla sitoutunut tuottamaan kahvia ekologisesti sekä sosiaalisesti kestävästi. Falcon valitsee myös potentiaalia omaavia kahvitiloja, kontaktoi heidät paikallisten yhteistyökumppaniensa kanssa ja tarjoaa tiloille koulutusta, jonka avulla tilallinen voi kehittää toimintaansa satojen laadun sekä toiminnan eettisyyden, kestävyyden ja taloudellisen kannattavuuden lisäämiseksi.

Tahdotko tutustua Falconin toimintaan tarkemmin?
Klikkaa itsesi eteenpäin tästä:
Falcon Speciality Coffee



FAZENA SALTO

Alkuperä:  Brazil

Kylä : Carmo de Cachoeira

Alue:  Minas Gerais

Tilan koko:  800 hehtaaria

Sijainti/korkeus:  1100 metriä merenpinnan yläpuolella

Tilalla olevat/olleet sertifikaatit:  Rainforest Alliance, IMPACT


Papu:  Arabica

Prosessi:  Natural

Lajike:  Yellow Bourbon

Cup score:  84.5

 

 

Kahvit joissa kyseistä papua on käytetty:

FISKARSIN TUMMA

100% Arabica: Brazil Natural 60%, Colombia Washed 40%

Paahtoaste: 3

Makumaailma: Tummasuklaa, maapähkinävoi, nougat

FISKARSIN ESPRESSO

 Brazil Natural

Paahtoaste: 5

Makumaailma: Piipputupakkainen, tumma italialaistyylinen kahvi.



BRUK

100% Arabica: 70% Guatemala washed, 30% Brazil Natural

Paahtoaste: 4

Makumaailma: Fudge, lakritsi, paahdettu vaahtokarkki


FISKARSIN VAALEA

100% Arabica: Brazil Natural 60%, Colombia Washed 40%

Paahtoaste: 2

Makumaailma: Karamelli, pähkinä, maitosuklaa

Perhetilalla työskentelee monta sukupolvea

Fazenda Salton kahvitila on ollut Reis-perheen omistuksessa jo yli 38 vuotta. Tilan omistaa Tohtori Fabio Reis - eläkkeellä oleva lääkäri, joka löysi kutsumuksensa kahvista. Fazenda Salto on 800 hehtaarin maatila, jota hoitavat Fabio ja hänen poikansa André ja Juca. Fabiolla on yhteensä 3 poikaa ja kaksi tytärtä sekä nyt jo aikuisia lastenlapsia, joista osa auttaa tilalla. Salton tilalla panostetaan laatuun sekä kestävyyteen. Ilmastonmuutos näkyy jo nyt kahvitilojen arjessa luoden arvaamattomuutta satokauden sääoloihin. Fazenda Salton tilalla luonnon tasapaino on pyritty huomioimaan mm suojelemalla tilan maista 400 hehtaaria luonnontilaiseksi metsäksi. Myös tilan luonnon lähteet on suojeltu. Tilalla käytetty vesi puolestaan käsitellään ja suodatetaan ennen luontoon palauttamista. Tuholaisten torjunnassa noudatetaan annettuja suosituksia ja tilalla suositaan ennakoivia toimia tuholaisten torjunnassa torjunta-aineiden käytön vähentämiseksi. Näiden toimien vuoksi tilalle myönnettiin 15 vuodeksi Rainforest Alliance -sertifikaatti.

 Tilalla investoidaan moderniin teknologiaan ja toimintaa kehitetään jatkuvasti: Tilalle on asennettu mm. uusia kuivauslaatikoita sekä katettuja kuivauspatioita. Tila on kartoitettu ja jaettu olosuhteiden perusteella eri osioihin mahdollisimman laadukkaan kahvin tuottamiseksi.

 

Fazenda Salto työllistää noin 35 henkilöä kokopäiväisesti. Lisäksi satokauden ajaksi palkataan lisätyövoimaa. Kahvi kerätään mekaanisesti, lajitellaan koon mukaan ja kuivataan patioilla jatkuvasti käännellen sekä tarvittaessa 8 kerroskuivaimen avulla. Kuivaimet ylläpitävät jatkuvaa ilmavirtaa, joka vaihtelee kylmän ja lämpimän välillä. Aluksi kahvi kuivuu 12 tuntia esikäymisen aikana. Kylmää ilmaa käytetään kirsikoiden kuivaamiseen neljän päivän ajan ennen kuin vaihdetaan lämpimään ilmaan kolmeksi lisäpäiväks. Kun kosteuspitoisuus saavuttaa 15 prosenttia, siirrytään viimeiseen kuivausvaiheeseen, jossa kahvi altistetaan ajoittain lämpimälle ja kylmälle ilmalle 12 tunnin välein, kunnes se saavuttaa 11 prosentin kosteuden.

Olemme tilanneet Fazenda Salton tilan kahvia jo useamman satokauden ajan. Sen ihanan pehmeä maitosuklainen makumaailma on pohjana suosituimmalle kahvillemme Fiskarsin tummalle, kuten myös Fiskarsin Vaalealle ja espressolle.

Saimme juuri varmistettua sopimuksen alkaneelle vuodelle.


FINCA LA BOLSA

 

Alkuperä: Guatemala

Kylä/kunta: La Libertad

Alue: Huehuetenango

Sijainti/korkeus: 1300-1600 metriä merenpinnan yläpuolella

Tilalla olevat/olleet sertifikaatit: Rainforest Alliance


Papu: Arabica

Lajike: Caturra ja Bourbon

Cup score: 85.5

Prosessi: Washed


Kahvit joissa kyseistä papua on käytetty:


 BRUK

100% Arabica: 70% Guatemala washed, 30% Brazil Natural

Paahtoaste: 4

Makumaailma: Fudge, lakritsi, paahdettu vaahtokarkki 


GUATEMALA LA BOLSA

Caturra & Bourbon Varietals, washed prosess.

Paahtoaste: 2

  Makumaailma: Viheromenainen kirpsakkuus, makeus

Perhetila vuorten katveessa

Jorge Vides, Huehuetenangon alueella toiminut arvostettu lääkäri, osti vuonna 1958 Finca La Bolsan ja perusti paikkaan kahvitilan. Tilasta kasvoi ja kehittyi erittäin arvostettu kahvintuottaja, joka on voittanut lukuisia palkintoja niin kahvistaan kuin palvelustaan Huehuetenangon alueen hyväksi. Esimerkiksi alueen pääsairaala on nimetty Jorge Videsin mukaan.Nyt tilaa pyörittää Jorge Videsin tytär María Elena Vides de Ovalle sekä hänen poikansa Renardo Ovalle.

La Bolsan tila sijaitsee kahden vuoren välissä. Vuoret luovat erittäin stabiilin mikroilmaston, joka on ihanteellinen kahvin kasvatukseen. Maaperän kalkkikivi antaa puolestaan kahville hyvin uniikin makuprofiilin, jossa on rikas siirappinen runko sekä runsaasti omenaista ja sitruksista hapokkuutta. Käyttämämme kahvin papuja fermentoidaan 18-24 tuntia, minkä jälkeen kahvi käydään läpi (poistetaan huonot pavut), lajitellaan koon mukaan ja liotetaan yön yli. Pavut kuivataan patioilla.

 

Tilalle perustettu Coffee Care rakensi tilan maille koulun ja päiväkodin niin täysipäiväisten kuin osa-aikaisten työntekijöiden lapsille. Lisäksi he kannustavat vanhempia laittamaan lapsensa kouluun tarjoamalla ruoka-avustuksia perheille, joiden lapset käyvät koulua 5 päivää viikossa. Tämän johdosta tilalla ei työskentele lapsia ja tilan työntekijät hyötyvät myös taloudellisesti siitä että antavat lastensa käydä koulua. Tila myös majoittaa tarvittaessa työntekijöitään.

Tilalla kiinnitetään huomiota myös luonnonmukaiseen kiertoon ja osia tilan alueesta onkin jätetty luonnonvaraiseen tilaan. Näin myös vähennetään maaperän viljelystä johtuvaa eroosiota sekä luodaan luontaista suojaa tuulelta. Tilalle on myös istutettu Inga-puita varjopuiksi. Inga-puut myös sitovat maaperään typpeä, mikä puolestaan on ensiarvoisen tärkeää kasvien sekä kahvikirsikan kasvulle. Tilalla syntyvä orgaaninen jäte myös kierrätetään tehokkaasti punamatojen avulla toimivilla komposteilla.

Guatemala La Bolsa on jouluksi 2022 saapunut uusi vaaleapaahtomme. Kyseessä on single origin kahvi, jonka makuprofiilista löytyy omenaista hapokkuutta, makeutta, taatelia, fudgea ja greippiä. Single origin kahvimme vaihtuvat sesongin mukaan ja Guatemala La Bolsa korvaakin näin ollen Guatemala La Auroran. Prosessi on ns. pesty prosessi. Lajikkeena Caturra ja Bourbon. Caturra on luonnollinen mutaatio Bourbon -lajikkeesta. Caturra on arvostettu niin paahtajien kuin viljelijöidenkin keskuudessa ja on makuprofiililtaan rikas, makea ja sitruksinen. 

Pavun cup score on: 85,5.
Kahvi sijoittui toiseksi Guatemala Cup of Exellence 2002:ssa.





COOPERATIVA SAN CARLOS DOS


Alkuperä: El Salvador

Alue: Cacahuatique

Tilan koko: 672 hehtaaria

Sijainti/korkeus: 1400 metriä merenpinnan yläpuolella


Papu: Arabica

Prosessi: Anaerobic Natural

Lajike: Bourbon

Cup Score: 85.5

Kahvit joissa kyseistä papua on käytetty:

EL SALVADOR

El Salvador, San Carlos Dos, Anaerobic Natural Bourbon Varietal

Paahtoaste: 3

Makumaailma: Kaneli, muskotti, viikuna, punssi

Osuuskunta El Salvadorin vuoristossa


Cooperativa San Carlos Dos on El Salvadorissa Cacahuatique -vuorella sijaitseva 1980-luvulla alkunsa saanut kahvikasvattajien osuuskunta. 672 hehtaarin tila on jaettu 25 eri nimiseen osioon ja yhteensä tilalla työskentelee 126 jäsentä perheineen. Alunperin tilalla kasvatettiin vain pacas ja bourbon -lajikkeita, mutta hiljattain on ylärinteille lisätty myös pacamaraa.

Papujen pesualue sekä kuivauspatiot sijaitsevat 1400 metrin korkeudessa merenpinnasta vuoren ylärinteessä. Sijainti vuoren pohjois/koillisrinteessä on ideaali kahvin kuivaamiseen tuuliolosuhteiden sekä tasaisen lämpötilansa vuoksi.

San Carlos Dos pääsi myös osaksi Catholic Relief Services - järjestön johtamaa Blue Harvest -ohjelmaa (aloitettu vuonna 2016). Alue jolla tila sijaitsee on kärsinyt paljon kuivuudesta ja köyhästä maaperästä, minkä vuoksi se on riskialuetta nälänhädälle. Ohjelma käynnistettiin aikana, jonka kahvitiloja piinasi lehtiruoste “La Roya” ja tuotanto laski. Ohjelman avulla osuuskunnan toimintaa kehitettiin ja otettiin käyttöön kestäviä vedenkäyttö- ja maanviljelykäytäntöjä. Maatalouskemikaalien käyttö minimoitiin ja niiden sijaan alettiin suosimaan orgaanisia lannoitteita, jotka kuormittavat ympäröivää ekosysteemiä huomattavasti vähemmän. Tilalle rakennettiin yhteensä 338 infiltraatio-kaivoa, joiden avulla sadevesiä ja valumavesiä saadaan hyödynnettyä. Näiden investointien avulla myös Cocahuatique-vuoren vedestä riippuvaisen Oscian kaupungin vesihuoltoa on saatu parannettua. Vastaavasti myös alueen keskimääräinen sato manzanaa* kohden kasvoi yli El Salvadorin keskimääräisen tason.

*Manzana on paikallinen mittayksikkö, joka maaseudulla vastaa 100m x 100m kokoista aluetta.

 

Sadonkorjuun aikaan osuuskuntalaiset keräävät kahvin yhdessä ja pesevät ja kuivaavat kahvin ylärinteen terassialueella. Eri alueiden pavut pidetään erillään koko prosessin ajan ja testataan/arvioidaan omina erinään). Falcon tilaa kahvia kolmelta eri alueelta tilan yläosassa: Monte Carlos, El Coro ja La Florida.

Falcon vieraili tilalla vuonna 2019 ja näki tilan toiminnassa paljon potentiaalia. Falcon järjesti honduralaiselta yhteistyökumppaniltaan tilalle koulutusta korkealaatuisten mikroerien tuottamisesta sekä kahvin ns luonnollisesta prosessoinnista sekä anaerobisesta prosessista.

Paahtimomme käyttämä kahvi on ns anaerobisesti fermentoitu. Prosessissa kahvikirsikka kellutetaan, pestään ja ns kellukat tai vaurioituneet yksilöt poistetaan. Sen jälkeen kahvikirsikat siirretään tynnyreihin, joissa niitä säilytetään ilmatiiviisti 100 tuntia. Viinimaailmasta tutussa prosessissa happea tarvitsevat mikrobit kuolevat pois ja jäljelle jäävät mikrobit tuovat kahvin makuun aivan omanlaisiaan ulottuvuuksia. Sitten kahvi esikuivataan ohuena kerroksena patiolla, kunnes kosteus saadaan 60%:sta alas noin 25%:iin. Lopuksi kahvi levitetään paksummiksi matoiksi, joita haravoiden käännellään tunnin välein. Tämä vaihe kestää noin 13-15 päivää ja on valmis, kun kahvin kosteus on saatu alas 11%:iin.

Valmiiksi kuivatettu kahvi siirretään pation vieressä olevaan varastoon odottamaan. Osuuskunta on hyvin omavarainen myös kuljetusten suhteen. Heillä on tilan alareunassa pakkaustilat, joihin kahvi kuljetetaan pakattavaksi toimituksia varten. Heillä on myös oma vientilisenssinsä ja he toimittivatkin ensimmäiset erikoiskahvinsa Falconille vuonna 2017.







CAFE DEL MICAY

Alkuperä: Kolumbia

Alue: Caucan

Kunta: Argelia

Tilan koko: Useita noin hehtaarin kokoisia tiloja

Papu: Arabica

Prosessi: Washed

Lajike: Mixed (mm: Typica, Tabi, Caturra, Castillo, Colombia)

Cup Score: 85

Kahvit joissa kyseistä papua on käytetty:

FISKARSIN TUMMA

100% Arabica: Brazil Natural 60%, Colombia Washed 40%

Paahtoaste: 3

Makumaailma: Tummasuklaa, maapähkinävoi, nougat

FISKARSIN ESPRESSO

 Brazil Natural

Paahtoaste: 5

Makumaailma: Piipputupakkainen, tumma italialaistyylinen kahvi.


FISKARSIN VAALEA

100% Arabica: Brazil Natural 60%, Colombia Washed 40%

Paahtoaste: 2

Makumaailma: Karamelli, pähkinä, maitosuklaa

Osuuskunnan matka kohti parempaa huomista

Café Del Micay Argelia on osuuskunta, joka sijaitsee Cacuan alueella. Cacua on Kolumbian neljänneksi suurin erikoiskahvin tuottaja. Kolumbiassa on noin 90 000 pienviljelijää (n 95% kolumbian kahvista tulee pientiloilta), jotka kaikki tuottavat kahvia noin 1 hehtaarin kokoisella viljelysalueella. Pienillä tuottajilla on usein vaikeuksia päästä markkinoille ja rajalliset resurssit sekä tietotaito löytää kohtuuhintaisia markkinoita tuotteelleen. Vaikea talous pakottaa monia paikallisia etsimään tulonlähteitä epärehellisiltä aloilta. Argelian kunta sijaitsee alueella, joka on jo vuosien ajan kärsinyt levottomuuksista sekä huumekaupasta. 

Siruma Coffee työskentelee juuri tällaisilla alueilla auttaakseen kahvituottajia kehittämään toimintaansa tuottavammaksi ja näin vähentääkseen paikallisten tarvetta turvautua esimerkiksi huumekauppaan. Siruma Coffee on Valentina Duquen perustama ja johtama kolumbialainen kahvialan yritys, joka vie kahvia, kouluttaa paikallisia tuottajia erikoiskahveista sekä paahtaa kahvia maassaan nostaakseen kahvin arvostusta paikallisten kuluttajien silmissä (Suurin osa

kolumbialaisesta erikoiskahvista myydään ulkomaille, jolloin maassa juotava kahvi on usein huonompilaatuista jämää (pasilla), joka ei ole kelvannut vientiin. Ehkä juuri siksi kahvin juonti ei ole paikallisten keskuudessa suosittua.

Naisyrittäjänä oleminen Kolumbiassa ei ole helppoa, sillä alueella vallitsee edelleen hyvin miesvaltainen ajattelutapa. Valentina tekee kuitenkin lujasti töitä ennakkoluulojen muuttamiseksi. Siruma Coffee on saavuttanut paljon huomiota ja arvostusta kahvialalla työstään erikoiskahvien parissa sekä maansa pientuottajien hyväksi. Kouluttamalla tuottajia, saadaan sadon arvo nousemaan ja näin kahvituotannosta tulee paikallisille toimijoille kannattavampaa. Siruma Coffee käynnisti Argeliassa USAID:in rahoittaman projektin, johon valittiin 5 pientä osuuskuntaa. Osuuskunnat muodostuvat yhteenä 220 perheestä, jotka saavat toimeentulonsa kahvin tuotannosta pientiloillaan. Kukin pientuottaja tuottaa vuosittain noin 17 säkkiä vihreitä papuja vientiin. Ohjelmaan mukaan päässeet tilalliset saavat koulutusta erikoiskahveista, istutuksesta, sadonkorjuutekniikoista, kahvien aistinvaraisesta analysoinnista sekä kahvin käsittelyn vaikutuksista lopullisen tuotteen makuun.

Falcon tekee yhteistyötä Siruma Coffeen kanssa ja on sitoutunut ostamaan kaikki kyseisen ohjelman kautta tuotetut kahvit. Fiskarsin kahvipaahtimon Colombia tulee Cafe Del Micay -osuuskunnalta Caucanin alueelta. Koska osuuskunnassa on paljon eri tuottajia, joiden tilat sijaitsevat hyvin erilaisilla korkeuksilla sekä eri sääoloissa, ovat Cafe Del Micayn kahvit eri lajikkeiden sekoituksia (tiloilla viljellään mm Typica, Tabi, Caturra, Castillo ja Colombia -lajikkeita).

Cafe De Milcan tuottajat korjaavat satoa tiloiltaan viikoittain, sillä vaikka tuottajien tilat ovat usein alle hehtaarin kokoisia, kypsyy sato eri tahtiin vaatien jatkuvaa huomiota. Poiminnan jälkeen kahvikirsikat pestään, kellutetaan ja pavut irrotetaan hedelmälihasta. Pavut fermentoidaan yön yli (n 12-18 tuntia) ja jatkokäsitellään pesemällä sekä poistamalla huonot yksilöt. Lopuksi pavut kuivataan katetuilla patioilla ja toimitetaan Siruma Coffeen tiimille testattavaksi ja arvioitavaksi. Ohjelmassa mukana olleet tuottajat saavat kahvistaan noin 9,5% korkeamman hinnan kuin paikallisilla markkinoilla.





Lue lisää kahvin prosesseista

NATURAL

Cafe Importsin video youtubessa kahvin ns luonnollisesta prosessoinnista.

 

WASHED

Cafe Importsin video youtubessa kahvin pestystä prosessoinnista

ANAEROBIC

Kiinnostaako sinua kuulla lisää siitä, miten kahvi voidaan fermentoida anaerobisesti? Kurkkaa Cafe Importsin youtube-video aiheesta.

Muuta mielenkiintoista

FAZENTA SALTO

 Lue The Coffee Questin artikkeli heidän vierailultaan Fazenta Salton tilalla.

FINCA LA BOLSA

Kurkkaa Bird Rock Coffee Roastersin youtube-video Finca La Bolsan tilalta

SIRUMA COFEE

Lue Horizonte Coffee Roasteryn haastattelu Siruma Coffeen perustajasta Valentina Duquesta

HUOM! Kaikkien tämän sivun kahvitilakuvien copyright:

Falcon Speciality Coffee